EN SKO FULL AV FINESSER

Det är troligtvis inte många som har en skelettfot med sig när de träffar kunder och för Ejendals har den (dock inte en äkta) blivit ett av de bästa säljverktygen.

– I flera år har vi i använt oss av såväl isärplockade JALAS®-skor som skor i genomskärning på längden) där alla skons beståndsdelar kan ses. Det åskådliggör skons uppbyggnad och funktioner, säger Niklas Hermansson.

Skelettfoten visar hur foten påverkas av skons och sulans utformning. Det är lätt att förstå varför t.ex. fotvalvet kan behöva stöd när påfrestningarna tydliggörs.

40 OLIKA TESTER

Innan en JALAS®-sko kommer ut på marknaden genomgår den cirka 40 olika tester för att godkännas som skyddssko enligt Ennormen EN 20345, av oberoende ackrediterat testinstitut.

–I princip allt på skon testas, det gäller bl.a. tåhättans motståndskraft och spiktrampskyddet, men också yttersulans grepp på olika underlag samt nötningstest på foder, säger Hermansson.

Greppet i olika vinklar testas med glycerol på stålplåt och såpa på klinkers. Yttersulans flexibilitet och livslängd testas också vilket understryker hur viktigt det är att skyddsskorna byts med jämna mellanrum för att upprätthålla en fullgod skyddsfunktion.

– Om du har tappat något på en sko med tåhätta ska den bytas. Tåhättan har helt enkelt inte samma funktion som tidigare. Detsamma gäller skor som används i fel miljöer, skons livscykel kan påverkas negativt om den exponeras för starka kemikalier eller liknande, säger Hermansson.

FOKUS PÅ ERGONOMI

Det finns två huvudsakliga sätt att tillverka skyddsskor: injektering och cementering av yttersulorna. Så gott som alla Ejendals skyddsskor är injekterade i dag. De har en tvåkomponentskonstruktion, vilket innebär att de har en gjuten mellansula i polyuretan och i de flesta fall en slitsula i nitril (för värmebeständiga skor), RPU eller TPU. Vissa skor har en enkomponentsula i polyuretan.

Ejendals fokus är att erbjuda marknaden högkvalitativa skyddsskor med de bästa möjliga ergonomiska egenskaper.

– Att inte ha ont i fötterna är en förutsättning för att man ska må bra på jobbet, säger Niklas Hermansson. En skyddssko ska vara bekväm, den ska vara lätt och sitta säkert på foten. Ejendals skor har t.ex. tre olika läster, normal, bred och smal. Ejendals FootStop-erbjudande (digital scanner) visar vilken sula som passar för olika individer.

– Sulorna stödjer och dämpar bättre än standardsulan som ligger i skon oavsett om du har högt, lågt eller medelhögt fotvalv, något som annars ofta löses med dyra ortopediska inlägg.

– Den digitala skannern visar fotens exakta mått, typ av fotvalv och belastningspunkter. Resultatet ligger sedan till grund för val av inläggssulorna som förebygger belastningsbesvär i fötterna.

NU KÖR VI!

Gosh 2.0 är sedan länge på plats och vi kommer nu att gå in i digitaliseringsvågen. Vi hälsar nya, spännande medlemmar och leverantörer välkomna till kedjan när ”superentreprenören” Gosh tar klivet in i 2017.