FRAMTIDENS SLUSSEN
SLUSSEN RIVS OCH BYGGS OM FRÅN GRUNDEN FÖR ATT SÄKRA TILLGÅNGEN PÅ DRICKSVATTEN OCH SAMTIDIGT ANPASSAS FÖR MORGONDAGENS STOCKHOLMARE. BYGGET PLANERAS ATT VARA KLART SENAST 2026. NYFIKEN PÅ OMBYGGNATIONERNA?
Cirka två miljoner människor får sitt dricksvatten från Mälaren som idag hotas av stora översvämningsrisker. En översvämning skulle inte minst påverka byggnader och infrastruktur i närheten, men också försörjningssystem för värme, vatten och kommunikation som är viktiga för hela Sverige.
Ombyggnationerna av Slussen kommer att säkra vattentillgången och samtidigt vara klimatanpassad för de kommande
100 åren med eventuella vattenstigningar. Slussen kommer även i fortsättningen att vara en viktig knutpunkt för trafikanter. Det innebär att flera hundra tusen gående, cyklister och människor i kollektivtrafiken kommer att passera en av Stockholms snart mest attraktiva mötesplatser.
För när den nya Slussen står klar blir en stor skillnad att området inte längre bara är en trafikplats utan också uppfyller behoven för morgondagens stockholmare. Strax öster om Katarinahissen byggs en ny park med utsikt över Saltsjön och Skeppsholmen. Jäms med parken uppförs sedan nya kontorsbyggnader med plats för caféer eller butiker på bottenvåningarna. Själva slussningen kommer att ske vid Slusstorget som bildar ett torg av vatten genom att rama in två bassänger med låga gång -och cykelbanor.
Södermalmstorget får en ny byggnad med transparent fasad tänkt för upplevelser och möten, exempelvis kulturaktiviteter.
Den nya bussterminalen planeras ligga i Katarinaberget. Genom att bygga ihop den med Saltsjöbanan och tunnelbanan
kan resenärerna smidigt förflytta sig mellan bussar, tåg och tunnelbanor under ett och samma tak. I sin helhet kommer
Slussen att ge mer plats åt kollektivtrafik, gående och cyklister samtidigt som dricksvattnet säkras för människor i närområden. Allt detta anpassat för att möta behoven även om 100 år.
FOTO: Håkan Skog & Lennart Johansson ILLUSTRATION: White arkitekter