TOPPTUR MED FRIDA HANSDOTTER

Friska fakta om Frida

ÅLDER 32 ÅR
BOR FAGERSTA
MERITER TRE RAKA VM-MEDALJER I SLALOM: BRONS 2013, SILVER 2015, BRONS 2017. FYRA VÄRLDSCUPVINSTER OCH TRETTIO PALLPLACERINGAR. VANN TOTALA VÄRLDSCUPEN SÄSONGEN 2015/2016.
VÄRSTA SKADAN KORSBANDET I HÖGRA KNÄT 2005.
TÄNKER PÅ STRAX FÖRE START JAG ÄLSKAR ATT TÄVLA, SÅ DET ÄR MIN BÄSTA KÄNSLA. ADRENALINET ÄR
PÅ TOPP OCH JAG VILL BARA KASTA MIG UT OCH KÖRA JÄRNET.
INSPIRERAS AV MÄNNISKOR SOM FÖLJER SINA DRÖMMAR.

Drömmen om att bli bäst i världen förde Frida vidare till skidgymnasiet i Malung där hon också insåg att hon hade potentialen att bli riktigt bra. På frågan om vilka händelser i karriären som betytt mest börjar hon med familjeminnena som definitivt lade grunden. I slovenska Kransjka Gora kom den första världscupvinsten 2014 – en milstolpe. - Att vinna slalomcupen var naturligtvis magiskt också. Känslan av att veta att jag var bäst i världen det året var oslagbart, minns Frida.

Vart finns de bästa skidbackarna?
- Jag skulle säga hemmabacken Klackbergsbacken där jag lagt grunden till skidåkaren jag är idag. Här finns också alla fantastiska minnen från barndomen. Andra backar är Sälen och mina absoluta favorit vad gäller magisk skidåkning är Courchevel där du kan åka mellan tre storslagna dalar.

Händer det att du är rädd när du åker?
- Jag tror inte att man skulle kunna hålla på med alpint om man var rädd, frihetskänslan av att susa slår det mesta. Älskar att swischa ner för backarna - frihetskänsla.

Vad händer annars just nu?
- Nu befinner jag mig i Lenzerheide i Schweiz där det är världscupstävlingar. Sen åker vi till Sverige och Hammarby, för övrigt en av de roligaste tävlingarna på året. Att kunna tävla i vår huvudstad är fantastiskt!

Som åkare på elitnivå vet Frida vad som krävs i form av träning. Hon tränar varierat i både backe och gym med lite olika fokus beroende på vilken tid på säsongen det är. En vanlig dag på träningsläger betyder frukost vid sju och att vara i backen vid åtta. En bra uppvärmning följs upp med några fria åk och besiktning av utrustning för att vara redo att köra i bana klockan nio. Efter cirka 10 fulla åkningar i banan är det dags för lunch och lite vila innan fysträningen kör igång vid tretiden. - Sen rundar vi av med en videogenomgång innan det är dags för middag, avslutar Frida.

SÅ KLÄR SIG EN VÄRLDSÅKARE
Frida Hansdotter och alpina damlandslaget samarbetar med Helly Hansen, ett viktigt samarbete eftersom rätt utrustning är a och o när man vill prestera maixmalt.

Så klär du dig rätt i backen:
- Det är viktigt att ha kläder som är bekväma och som du kan röra dig bra i. Kläder som andas men samtidigt är varma är en viktig nyckel till bra åkning.
Favoritplagg:
- Jag gillar träningskläder med färg, det gör en lite extra glad!
Vinterns och vårens trender:
- Viktigast är bra och säker utrustning, sen är det självklart ett plus att det är väldesignat också. Jag matchar
gärna jacka och täckbyxa i härliga färger som jag gillar. I år är det mycket vinrött som gäller och det är snyggt. Jag skulle gärna också gå på en ännu gladare färg, till exempel mintgrön.

Kosttips för att orka på elitnivå:
- Jag ser till att få i mig det jag behöver, men går inte på någon speciell diet. Husmanskost och bra mellanmål, jag gillar att göra smoothies till mellanmål.
Bästa tipset för den "vanliga" skidåkaren:
- Köp ett par riktigt bra pjäxor och se till att vara lite förberedd med styrka och konditionsträning. Då kan du trycka på i backarna och få uppleva härliga carvingsvängar. Har du en okej grundkondition orkar du med fler åk.


FOTO: Nisse Schmidt

GOSH FRÅGAR PROFFSEN

Intervju med Fristads Product management director, Lene Jul! Hej Lene, vem är du? - En dansk i Sverige med stor passion för jobbet där jag har förmånen att få ägna mig åt det jag gillar mest - arbetskläder från Fristads.