”Först tänkte jag bara: fan vad töntigt!”

FAKTARUTA:
Namn: Victor Grankvist
Gör: Allt! Bygger, målar, snickrar möbler, poddar, filmar och projektleder.
Familj: Bor med min hustru och sex barn mellan två månader och 14 år gamla i Nässjö. Har ett hus från 1923 där jag oftast har något projekt i gång. Jag tror att det kan finnas en diagnos att hitta i mitt behov av att hela tiden göra saker.
Aktuell: Helly Hansen-ambassadör som driver podd och diverse affärsprojekt.
Bästa råd till hemmasnickaren: Våga testa nytt och fråga! Har man ingen egen snickarkontakt så kan man gladeligen slänga ut en fråga till oss "insta-snickare".

Lista – tre saker jag inte klarar mig utan på jobbet:
1. Skruvdragaren
2. Arbetsbyxor för säsong från Helly Hansen med avtagbara fickor!
3. Tumstock. Den letar jag efter även när jag inte jobbar.


Han har kallats "Lill-Ernst" och ytskiktsninja. Två epitet som skulle kunna vara en delförklaring till att Victor Grankvist blivit en populär Instagram-profil. Vi fick ett snack med snickarinfluencern som vill inspirera hemmasnickare och bidra till en mer hållbar bransch.

– Miljöfrågan är viktig för mig och borde vara för alla, säger han.

Att Victor Grankvist hamnade på snickarspåret var ingen större skräll. Med tre generationer möbelsnickare att brås på var det mer eller mindre manusskrivet att han skulle gå samma väg som sina förfäder, även om han till en början tänkte att det var en trend som skulle brytas med honom.

– Det var väl egentligen inte alls vad jag hade tänkt, men jag formades nog mer av familj och gener än jag själv förstod där och då. Så det blev så att jag gick träteknisk linje på gymnasiet trots allt. Jag har alltid gillat att skapa med händerna så när jag tänker tillbaka på det så var det nästan dumt att tro att det skulle bli något annat än just snickeri, säger han.

Men även om Victor Grankvist på ett tydligt sätt gått i samma fotspår som sin far, farfar, och farfars far så har han i allra högsta grad gjort satt sitt personliga avtryck på snickarkarriären. Förutom att rodda ett eget snickeri gör han också konsultjobb, driver podden Snicksnack med kollegan Martin Johansson och har ett inspirerande Instagram-konto med drygt 80 000 följare. Och allt började med påtryckningar från hans fru.

– Hon visade mig en video med Oskar Boström som gör "Oskar snickrar" och sa att hon tyckte att jag borde göra något liknande. Först tänkte jag bara "fan vad töntigt!". Men när det väl sjönk in så kändes det som en bra idé, och det dröjde inte länge innan jag startade både firman och Instagram-kontot, säger han.

Det låter som en ganska stor apparat att sjösätta allt på samma gång?

– Det var tufft i början. Du måste vara ganska ihärdig och verkligen mata på och pumpa ut material för att se någon typ av resultat. Men jag märkte snabbt vikten av att omge sig med likasinnade, som till exempel Oskar, för att peppa, tipsa och utveckla varandra i vår lilla klick. Utan den gemenskapen som skapades mellan oss är det inte säkert att det hade slutat här.

På vilket sätt har det stödet påverkat vem du är idag?

– Nej men jag har en lite mer avslappnad inställning till hantverket. Tolka mig rätt, jag slarvar inte när jag jobbar, tvärt om. Men jag har lärt mig att lägga tid och energi där den behövs som mest. Att resa en stomme kräver inte millimeterprecision, det är liksom inte det sixtinska kapellet som ska resas. Och det är något jag anammat själv och kanske framför allt vill belysa på Instagram för att fler ska vilja och våga snickra själva.

Och det är inte bara den aspekten av Victor Grankvists infallsvinklar som förändrats. Han verkar i en bransch som han betecknar som konservativ och ganska trögrörlig.

– Sedan jag börjar har branschen gått mer och mer mot hållbart byggande snarare än att allt ska göras så resurssnålt och snabbt som möjligt. Miljöfrågor är viktiga för mig och borde vara för alla. Det görs mycket bra på området, men vi kan göra mer. Det finns en typ av kartellbildning bland de stora återförsäljarna som sätter käppar i hjulen för mindre företag. Företag som vill ta ansvar för miljön genom att ta fram bättre lösningars, men faller på att storföretagen pressar sina priser. Där behöver vi ta ett gemensamt ansvar och inte bara tänka pengar. I ett hållbart samhälle måste vi bygga saker som håller för 100 år snarare än 25 år. Det är vårt ansvar i den stora bilden.

Du har fått epitetet "ytskiktsninja". Hur blev det så?

– Det var faktiskt Oskar som myntade det och jag svalde det med hull och hår, haha. Det korta svaret är att jag älskar att jobba med ytskikt och framför allt min kärlek till att spackla. Jag är så jävla grym på att spackla! Och det är väl för att jag gjort de 10 000 timmarna. Det började med att jag ville slipa så lite som möjligt efter spackling och det är en tävling med mig själv som pågår än idag.

Som egenföretagare och snickarinfluencer blir också arbetsmiljöfrågorna lite speciella då han oftast jobbar ensam. Men med en kanal som når så många snickeriintresserade känner han ett ansvar att följa konstens alla regler och ge bra råd.

– Säg att jag ska riva en vägg. Då är det viktigt att jag använder en såg som inte gör att du får en massa skakningar som kan leda till skador. Så på det sättet har nog influencer-delen i mitt jobb gjort att jag jobbar bättre med arbetsmiljö än jag hade gjort utan. För jag tror många egenföretagare kan skriva under på att när man är solo – då kör man bara, säger Victor Grankvist.

Till sist, vad har du visioner eller drömmar med karriären?

– Även om jag är en del av ett nytt format som tar tittare från gammel-tv så hade det varit kul att få vara en del av en riktig produktion i tv-rutan. Många skriver till mig att jag är en "lill-Ernst" och har en approach som ofta är så positiv att jag tror man antingen hatar eller älskar mig på samma sätt som jag kan tänka mig att Ernst har det, haha. Men också att jag vill vara en stark röst i en bransch i förändring och bidra till ett mer hållbart byggande.

Arbetsmiljö kan betyda olika saker

Inför varje magasin utser vi en panel som får diskutera ett ämne, denna gång diskuterades arbetsmiljö hos panelen. Vi frågade vad de behöver för att trivas på sin arbetsplats och vad de gör för att skapa god stämning på arbetet.