Ökad kunskap ska ge tryggare arbetsplatser

Ingen ska behöva dö på jobbet. Men faktum är att 20 personer omkom på sina arbetsplatser bara under första halvan av 2023. För att vända trenden krävs bättre kunskap och kommunikation, enligt Emil Gustafsson på Arbetsmiljöverket.

Ingen ska behöva skadas, bli sjuk eller förolyckas på sin arbetsplats. Med det mantrat i ryggen tog regeringen fram en arbetsmiljöstrategi 2019, och i sin tur använde Arbetsmiljöverket strategin som en språngbräda för en nollvision mot dödsfall på arbetsplatser. Bygg är den bransch som är hårdast drabbad av olyckor med dödlig utgång. Emil Gustafsson är inspektör på Arbetsmiljöverket och jobbar främst mot just byggbranschen.

– Jag har besökt mängder av byggarbetsplatser och upplever att olyckor ofta är ett resultat av otydlighet och brist på riskbedömningar och bristande uppföljning. Som entreprenör måste du helt enkelt ha en levande dialog om risker i arbetet, våga ställa krav på allt från medarbetare och chefer till underentreprenörer. Man måste våga vara lite obekväm, det är trots allt viktigare att skapa en säker arbetsplats än att försöka undvika konflikter, säger han.

Som arbetsledare, hur skapar jag en trygg och säker arbetsmiljö?

– Du behöver rätt kunskap. Kunskap som står i paritet med uppdragets omfattning för att kunna säkerställa just säkerheten. Sedan, återigen, kommunikation. I de här frågorna pratar vi faktiskt om människoliv, dina kollegors liv. För att skapa en bra och trygg arbetsmiljö behöver du våga vara lite obekväm, det tåls att upprepas.

Hur åtgärdar man den bristande kommunikationen?

– Det måste finnas ett krav på kunskap om systematiskt arbetsmiljöarbete och de risker som finns på arbetsplatsen. Även om arbetsgivaren är den ytterst ansvarige så är det viktigt att alla medarbetares kunskap blir större i de här frågorna. Att människor blir sjuka, skadar sig eller omkommer beror i stort sett uteslutande på bristande kunskap och slarv. Det finns redan idag kunskapskrav inom olika sektorer, men det är ganska sällan det kravet preciseras tydligt nog. Där finns ett jobb att göra. Vi har en ny byggföreskrift på Arbetsmiljöverket som från den 1 januari 2025 kommer innebära en hel del nyheter för oss som myndighet och som innebär att vi snart kommer att kunna ställa högre krav på byggsektorn framöver.

Vad är de största farorna på ett bygge?

– När jag är på plats som inspektör tittar vi alltid extra noga på rörelseenergierna. Var är det mycket folk i rörelse? Var finns tunga, rörliga maskiner? Hur ser lyftanordningarna ut? Kombinationen av rörelseenergi och ofta bristfälligt utrymme är de tydligaste riskzonerna som kräver extra uppmärksamhet.

Vad skulle du vilja förmedla till arbetsledare där ute?

– Att om du är ansvarig och har funderingar kopplade till arbetsmiljöfrågor: gå in på vår sajt. Där hittar du riskbedömningsmallar och annan bra information kopplat till arbetsmiljö och säkerhet. Prevent har en bra hemsida med tips och arbetsmiljöverktyg och där du kan läsa på också. Skaffa kunskap och våga kommunicera om risker i vardagen!

Arbetsmiljö kan betyda olika saker

Inför varje magasin utser vi en panel som får diskutera ett ämne, denna gång diskuterades arbetsmiljö hos panelen. Vi frågade vad de behöver för att trivas på sin arbetsplats och vad de gör för att skapa god stämning på arbetet.