VI BEHÖVER TÄNKA MINDRE SLIT OCH SLÄNG

Efter nästan 20 år som fotograf och bildproducent på SVT och TV4 ville Oskar Boström växla spår. I 40-årspresent gav han sig själv en ny karriär – som snickare. Nu ägnar han sig allra helst åt att ge gamla saker en ny livscykel.

Dagens arbetsplats omringas av klippor och saltvattenstänk vid Umeås kustband. Här bygger snickaren Oskar Boström just nu på ett hus tillsammans med ett nätverk av andra snickare han fått kontakt med via Instagram. Andra dagar på jobbet spenderas i det egna finsnickeriet hemma på gården, ute på kunduppdrag eller med att renovera veteranbåten. Fyra år har gått sedan Oskar tog steget från tv till snickeri.
– Det beslutet har jag aldrig ångrat. Jag skulle snart fylla 40 och sa till mig själv att jag ville göra roliga saker resten av livet. Jag är en rastlös själ och klarar inte av en monoton arbetsvardag. Det är det som är så roligt med mitt jobb idag, att alla projekt skiljer sig så mycket åt, säger Oskar Boström.

Gemensamt för alla projekt Oskar tar sig an är att det ligger mycket hjärta bakom.
– Jag är en känslostyrd människa som går mycket på lust. Jag har genomfört en del stora projekt där jag nästan känner mig lite rädd inledningsvis, men jag går all in och det gör att jag känner mig extra stolt när jag är färdig. Det är en härlig känsla.

Instagram-kändis

Jobbet som snickare bjuder på helt andra utmaningar än tv-branschen. Trots det har Oskar stor nytta av sin bakgrund som fotograf och bildproducent på stora mediehus. Inte minst att kreativiteten kommer naturligt. Varje vecka kan de närmare 23 000 följarna av Instagram-kontot @oskarsnickrar ta del av hans projekt i form av bilder och filmer.
– Eftersom jag hade jobbat länge med tv-produktion och kommunikation så kan man tro att jag hade en strategisk tanke bakom mitt konto när jag startade. Det var verkligen inte så, utan jag ville jobba med något annat och såg Instagram som ett sätt att marknadsföra mig själv och mitt företag. Idag har kontot blivit en del av min verksamhet där jag genomför en del samarbeten och visar upp det jag gör.

Fristadsambassadör
Uppvuxen med en pappa som renoverade veteranbåtar på Mälaröarna utanför Stockholm fick Oskar redan som sjuåring vara med och bygga i trä. I yngre tonåren fick han sina första snickarbyxor av sin pappa.
– Det var ett par klassiska blå Fristads. Fristads har alltid funnits med eftersom kläderna är snygga, passar bra och håller länge. Därför föll det sig ganska naturligt att välja Fristads när jag själv startade byggföretag, säger Oskar.

Ett måste när Oskar väljer arbetskläder är att de sitter bra. Byxorna behöver dessutom vara utrustade med bra knäskydd samt att de ska hålla för att hoppa upp och ner på knä flera gånger om dagen.
– Jag är ganska smal och har ofta haft svårt att hitta kläder som sitter bra på kroppen. Jag gillar luftiga plagg eftersom min vardag som hantverkare handlar mycket om att röra mig. Kläderna ska andas och vara flexibla.


Värdesätter Green-konceptet
Idag är Oskar en av Fristads ambassadörer. När Fristads lanserade sin Green-serie 2019 hade de redan ett samarbete på gång, men det gav Oskar ännu en motivation för att representera företaget.
– Det gjorde mig väldigt glad att Fristads tänker på både hållbarhet och miljö vid produktion av sina arbetskläder. Jag har en hel del Green-kläder i min garderob och det jag gillar mest är att de håller länge. Det finns inget som är mer frustrerande än när saker inte håller. Över lag behöver vi tänka mindre slit och släng, det gäller egentligen allt.

Återbrukar gärna

Att ta tillvara befintliga saker och material är en filosofi som Oskar förespråkar, inte bara när det gäller arbetskläder. Personligen är han extra stolt över ett kundprojekt som gick ut på att tillverka ett matbord av gamla ladugårdsplank.
– Det är en speciell känsla att hitta plankor som bönder eller djur har gått på i kanske hundra år. Att sedan få ta återbruka materialet som kan leva vidare i form av en inredningsdetalj tycker jag känns fint och bra.

Höstmörkret är här och vintern närmar sig, inte minst i Västerbotten där Oskar bor. Just nu lägger Oskar den största delen av sin arbetstid på att bygga på huset vid havet i Umeå. Vid sidan av det fortsätter renoveringen av den egna veteranbåten.
– Det är ett stort projekt som går ganska långsamt. Båten, som heter Trygg, fyller 100 år 2024 så mitt mål är att sjösätta den under jubileumsåret.

Dessutom fortsätter det ständigt pågående projektet snickeriverkstaden som Oskar byggt hemma på gården.
– Min verkstad är min oas. Den kommer jag nog aldrig bli klar med, och det är nog också det som är meningen.

GORE-TEX - I PERFEKT SYMBIOS

GORE-TEX är för många ett välkänt varumärke. De flesta känner till materialets exceptionella förmåga att andas, samtidigt som det är både vind- och vattentätt. Vi har pratat med Oli Willson på GORE-TEX om hur GORE-TEX egentligen fungerar.