Helly Hansen har över 140 års erfarenhet av produkter för yrkesfolk som lever och verkar i naturen. Därför är det självklart för företaget att arbeta målmedvetet för en hållbar utveckling.
Vi tror på en bättre framtid och att världen till slut ska lyckas bromsa den globala uppvärmningen. Samtidigt inser vi att frågor som klimatförändringar, ändliga resurser, mänskliga rättigheter och rättvisa är akuta och att vi alla måste hjälpas åt att lösa dem tillsammans, säger Rebecca Johansson, hållbarhetsansvarig på Helly Hansen.
Helly Hansen tar dessa utmaningar på allvar eftersom man vet att tillgången på råmaterial kan påverkas och att företagets tillverkning till stor del sker på platser som riskerar att drabbas hårt av klimatförändringarna.
– Därför är det viktigt att vi som företag tar ansvar och blir en del av lösningen, säger hon.
Ansvarsfull kvalitet
Helly Hansen tillverkar produkter som håller länge och kan användas i många sammanhang. Därför är det viktigt att företaget har tillgång till kvalitetsmaterial och bygger goda relationer genom hela värdekedjan så att produktionen kan ske ansvarsfullt i varje led.
– Vi har drygt hundra leverantörer som tillverkar, monterar och levererar produkter till oss. Bakom dessa hundra finns det ännu fler underleverantörer som levererar råmaterialen. En analys vi gjorde i fjol visar att en stor del av vårt miljöavtryck kommer från just den delen av värdekedjan. Därför får det störst effekt om vi sätter in åtgärder där, förklarar Rebecca Johansson.
Helly Hansen använder bland annat Higg-indexet för att mäta leverantörernas miljöarbete vad gäller koldioxidutsläpp, kemikalieanvändning och vattenförbrukning. Verktyget gör det lättare att arbeta målmedvetet och påverka leverantörerna så att de gör sin verksamhet mer hållbar. Man försöker dessutom välja material som är Bluedesign-godkända, vilket innebär att inga miljöfarliga eller hälsovådliga kemikalier används i tillverkningen.
– Vi har också bytt ut mycket av bomullen mot ekologisk bomull som odlas utan konstgödsel eller bekämpningsmedel för att göra vår produktion ännu mer miljövänlig, fortsätter hon.
Bra arbetsförhållanden
Lika viktigt som klimat- och miljöfrågorna är schyssta arbetsvillkor för de som tillverkar Helly Hansens produkter.
– Vi anlitar en oberoende tredje part som kontrollerar förhållandena för personalen. Vi vill att våra leverantörer bedriver ett aktivt förbättringsarbete så att de behåller sina anställda längre. Det är viktigt för oss att de har en bra arbetsmiljö, rimliga arbetstider och får ordentligt betalt så att de verkligen kan leva på sin lön, säger Rebecca Johansson.
Cirkulär grundtanke
Helly Hansens sortiment rör sig också allt mer i riktning mot cirkulära produkter. Det innebär att plagg och utrustning ska kunna repareras och att råmaterialen ska kunna återvinnas och bli till nya produkter. Ett av företagets mål är att minst hälften av alla syntetmaterial som används i produktionen ska vara gjorda av återvunna material senast 2024.
Spana in Team Workwear's sortiment från Helly Hansen Workwear här.