Hon har bestigit världens högsta berg, cyklat och paddlat runt större delen av USA och har en biljett till rymden. Renata Chlumska är något av en legend inom äventyrsvärlden. Team Workwear har träffat den professionella äventyraren för ett samtal om säkerhet, rädslor och hur det känns att stå på en bergstopp.
1999 blev Renata Chlumska den första svenska kvinnan att bestiga Mount Everest. Sedan dess har hon samlat på sig en mängd äventyr på olika håll i världen. Hon har med endast kajak och cykel rundat USA:s 48 lägre stater, bestigit det högsta berget på jordens sju världsdelar och tagit emot en mängd olika priser och utmärkelser. Med 25 år som professionell äventyrare i bagaget är hon en av Sveriges mest framstående och erfarna äventyrare.
Intresset för natur och friluftsliv har alltid funnits där under uppväxten, men det var först när hon träffade äventyraren och bergsklättraren Göran Kropp och följde med en svensk expedition till Himalaya 1996 som intresset sig för de riktigt höga bergen väcktes.
– Jag hade rest mycket, varit ute i naturen och sysslat med friluftsliv. Men att uppleva Himalaya gav mig nya perspektiv. Jag förstod att det går att livnära sig på sitt intresse om man är riktigt bra på det man gör, säger hon.
Från Kebnekaise till USA
Kan du beskriva känslan när du är på toppen av ett berg?
– Det är något väldigt mäktigt i att stå på en bergstopp, oavsett hur hög den är. Senast var jag på Kebnekaise där jag guidade några turer under året. Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har varit där, men det är alltid något speciellt att gå i den uppförsbacken i en massa timmar. Man vet aldrig hur det kommer gå. Vädret kan skifta och det är svårt att veta hur deltagarna reagerar. När jag sedan ser deras glädje och lycka och vet att jag har varit en del av deras upplevelse, är det fantastiskt. Någon dag hade vi jättefint, klart väder och kunde se topparna i Norge och vidderna nedanför. Det är otroliga kontraster. Naturen är storslagen och då känner man sig ganska liten.
Göran Kropp omkom i en klättringsolycka i USA 2002. Han och Renata var förlovade och hade planerat att gifta sig senare det året. De hade en gemensam dröm att resa runt USA. Tre år senare förverkligade Renata drömmen själv och gav sig i väg på Around America Adventure, en expedition som än idag ligger henne varmt om hjärtat.
– Expeditionerna jag gjorde med Göran är väldigt speciella, de kommer jag aldrig kunna göra om igen. USA-expeditionen jag gjorde utan Göran, men skulle gjort tillsammans med honom, har också en stor plats. Jag fullföljde en gemensam dröm vi hade ihop. Även om han inte var där fysiskt fanns han på något sätt med.
Blir du rädd ibland?
– Absolut. Att vara rädd är en varningssignal. Men jag vill förstå rädslan i tid och inte låta den begränsa mig och bli farlig. Många gånger tränar jag inför det jag ska göra på hemmaplan. Jag påbörjar träningen i en trygg och säker miljö och lär mig hantera elementen, utrustningen och mina egna känslor. Jag vill förstå vad som är läskigt, varför jag blir rädd och hur jag kan hantera den känslan. Jag kan bli mycket mer rädd för saker jag inte kan göra något åt, så som krig och sjukdomar. På berget förstår jag farorna på ett annat sätt.
Viktigt med bra kläder
Att ha kläder och utrustning av hög kvalitet gör det enklare för Renata att lägga sin tid och energi på själva äventyret.
– Genom att ha bra utrustning och kläder som håller mig varm och torr kan jag koncentrera mig på annat. Det underlättar mitt arbete och upplevelsen blir så mycket bättre. När något inte fungerar tar det mycket kraft, energi och fokus från viktiga saker.
Funktion är det viktigaste när Renata väljer kläder inför en expedition. Hon är ambassadör för Helly Hansen och får regelbundet testa nya plagg och material. Att plaggen är funktionella och slitstarka är viktigast, de ska klara en tuff behandling utan att gå sönder och gå att anpassas efter de förutsättningar som finns.
– Jag behöver skalbyxor som jag snabbt kan dra av mig utan att ta av mig skorna. Det handlar om säkerhet också, jag kanske är på en glaciär med stegjärn på fötterna, då kan jag inte ta av mig skorna.
Förberedelserna innan en expedition är noggranna och utförliga. Bestigningen av Mount Everest 1999 föregicks till exempel av tre år av förberedelser, planering och träning.
– Jag planerar mycket och noggrant, samtidigt som jag vet att de planerna kommer att förändras. Mycket handlar om attityden och att kunna hantera det oväntade runt mig. Därför vill jag inte att det ska hända något överraskande med mina kläder eller utrustning när jag väl är på berget. Jag vill veta att jag kommer få upp tältet även om det blåser, att köket kommer fungera och att kläderna kommer hålla mig torr även om det regnar en hel vecka.
Nästa äventyr är ett som hon har väntat på och planerat för sedan 2010. Då köpte hon en biljett till en rymdresa med Virgin Galactic, ett företag som ordnar kommersiella rymdresor för turister. Resan har skjutits upp i flera år, men Renata njuter av pirret och inför-känslan.
– Man ska inte glömma värdet i att ha något att längta till och leva med planerna och förberedelserna. Det är bara en tidsfråga innan rymdresan blir av, och då kommer jag vara redo.
FAKTARUTA
Namn: Renata Chlumska
Gör: Äventyrare, föreläsare och guide.
Familj: Tre barn och en bonusson.
Aktuell: Podden Summitpodden, jobbar med Nordic Outdoor Adventure och spelade nyligen sig själv i Göta kanal-filmen.
Arbetskläder jag inte vill vara utan (eller liknande): "En Helly Hansen-jacka jag har haft i nästan 20 år."