Med arbete i en industri där flertalet risker finns, har Corona Control som vardag i sitt arbete att alltid få en grundlig utbildning inom säkerheten som gäller hos deras kunder. Vi har träffat Martin Nordevik som är servicechef på Corona Control, för att prata om deras arbete ur ett säkerhetsperspektiv.
Martin har arbetat på Corona Control sedan 20 år tillbaka. Corona Control är ett försäljningsbolag, som är heltäckande inom industriventiler. Sortimentet omfattar reglerventiler, säkerhetsventiler och alla varianter av avstängningsventiler. Främst vänder de sig till den tunga processindustrin, som exempelvis kärnkraftverk, raffinaderier och större kraft- och värmeverk. Deras kunder, som även kan vara maskinleverantörer till processindustrin, finns främst inom branscher som petrokemi, olja och gas, kemi, kraft och värme, papper och cellulosa, stål, livs- och läkemedel.
- Vi utför service på det vi sålt, vi är en märkesverkstad för de fabrikat som vi säljer, berättar Martin Nordevik
Hur ser ert säkerhetsarbete ut?
Vi är anslutna till SSG - Standard Solutions Group som sköter de flesta utav våra kunders säkerhetsutbildningar. Innan vi besöker en kund utför vi grundutbildningar och företags specifika kurser för att kunna arbeta säkert på plats, vi får även veta kraven som våra kunder ställer på oss. Genom detta får vi den information och utbildning som krävs för att vi ska kunna genomföra ett säkert arbete.
Får er personal någon utbildning i säkerhet och skydd när de börjar arbeta hos er?
Våra servicetekniker får utbildning i skydd och säkerhet när de börjar sitt arbete hos oss. De kurser som är standard och som man måste genomgå när man arbetar hos oss håller i några år. Genom det utbildningsprogram som vi använder blir vi påminda när det är dags att göra utbildningen på nytt, för att inget ska hinna löpa ut.
Skydd och säkerhet är en stor del av vårt dagliga arbete och innan vi startar en service på ett objekt, har vi en checklista med punkter som ska kryssas för, för att säkerhetsställa ett säkert arbete. Med hjälp av checklistan checkar vi av vad det finns för risker i arbetet, att det finns rätt verktyg, rätt arbetstillstånd, vart närmaste nöddusch finns etc.
Vilka typer av risker utsätts ni för i ert arbete?
Det är väldigt olika från kund till kund som vi utför våra arbeten hos, vilka risker som vi utsätts för. Det kan vara arbete på hög höjd, kemikalier, fallande föremål, klämrisker, trycksatt utrustning, heta eller kalla ytor, maskiner som startar när de inte ska. Det finns mycket risker med tanke på den industri som vi tillhandahåller service för, vilket gör att utbildningarna och kurserna vi får innan är väldigt viktiga. För en trygg och säker arbetsplats.
Vad använder ni för personligt skydd i ert arbete och måste ni ha några speciella kläder?
Vi använder alltid flamsäkra heltäckande varselkläder, skyddshjälm, skyddsskor och skyddsglasögon. Dessa regler och krav har inte alla kunder vi utför service hos. Men vi chansar inte på våra arbetares skydd och säkerhet, därför har vi gjort ett aktivt val att alltid använda oss av dessa skyddsåtgärder.
Har ni någon plan som ni följer om det skulle hända en olycka i arbetet?
Vi har rutiner och planer om det skulle hända en olycka i arbetet och vår personal har fått utbildning och genomgång av den. Vi har även tillbudsrapportering och händer det ett tillbud utreds detta och en plan för att undvika tillbud i framtiden. Det finns olika typer av tillbud som kräver olika utredningar allt ifrån skärskador till kemikalieexponering och skadar man sig illa så är det en speciell utredning för det också.