DE HITTADE DRÖMHUSET PÅ VÄG TILL ETT DOP

Alla har vi tänkt det: "Om man inte skulle lämna stadens puls och hitta drömkåken ute på vischan?". Till skillnad från oss som låter det stanna vid en diffus dagdröm, gjorde Emma och Sebastian Åström slag i saken när de hittade sin drömgård i den pittoreska byn Butsjöböle utanför Örnsköldsvik.

Med en vacker vy över ängarna och vatten och med den dovt gröna barrskogen som fond ligger det gamla 1800-talshuset Butsjögård. Emma och Sebastian Åström har börjat förlika sig med idén om att det här är deras nya hem. Paret som gjort sig kända på Instagram och vid dags dato har ungefär 68 000 personer som följer deras projekt är snart två år in i renoveringen. Men energin och byggarlusten finns i allra högsta grad kvar när vi når dem sittandes vid köksbordet i lägenheten i centrala Örnsköldsvik.
– Vi har hunnit stresstesta förhållandet genom att blåsa ur hela lägenheten och renovera den innan. Så vi visste att det skulle gå att ta sig an något ännu större, säger Sebastian.

Och att testa förhållandets reglar har de hunnit under sina elva år som par. De möttes när de var kollegor som fastighetsskötare på en kyrka i Örnsköldsvik. Och med ett dokumenterat bra samarbete och liknande tycke och smak tvekade de aldrig när de en dag plötsligt hittade det där drömhuset de letat efter ett tag.
– Först och främst hade vi tänkt hitta ett hus närmare stan. Men efter många om och men insåg vi att vi ville göra det "på riktigt" och ha ett stort hus, med en stor gård, glest mellan grannarna och möjligheten att ha djur om vi vill, säger Sebastian.

– Vi åkte runt på småvägar vi aldrig varit på förut för att se om vi hittade några hus. Men när vi hittade Butsjögård var vi faktiskt på väg till ett dop, så vi åkte tillbaka efter dopet och såg att det såg obebott ut. Så vi kontaktade lantmäteriet som gav oss uppgifterna till ägaren och på den vägen var det, säger Emma.

Nu har det alltså gått ett och ett halvt år sedan renoveringen av huset i Butsjöböle drog igång. Och även om de inte haft några deadlines på när de måste vara klara så tror de att de kommer att kunna flytta in kring midsommarfirandet. Och just det, att inte ha stressen att behöva vara klara på ett satt datum tror de båda varit en nyckel till att hålla renoveringslusten vid liv.
– Vi sa tidigt att vi inte ville hålla på att renovera en våning och bo på den andra. Det hade förstört mycket av glädjen att leva sitt liv på en byggarbetsplats i två år. Nu har vi vårt hem inne i stan, och så jobbar vi här ute, säger Emma.

– Dessutom vet man ju att när man väl flyttar in så skippar man några lister, eller någon lampa som aldrig blir gjort. Jag sitter i detta nu och tittar in i en bygglampa som blivit kvar sedan renoveringen här i lägenheten, så vi flyttar inte in förrän allt är klart, säger Sebastian och skrattar.

Och bygglampan är ett av få bevis på att Emma och Sebastian gjort något halvdant. "När jag kör, då kör jag" som Emma utrycker det. Och troligtvis är det en förklaring till de stora framgångarna i sociala medier för paret och deras projekt Butsjögård. När de kör, då kör de. Men det var inte helt spikat att Butsjögårdskontot på Instagram någonsin skulle se dagens ljus.
– Det där med Instagramkontot tyckte jag kändes så där om jag ska vara ärlig. Jag ville inte vara en sån där jobbig jävel som håller på och uppdaterar om sitt husbygge. Och vem skulle vilja se det förutom typ den närmaste familjen, haha. Men jag hade fel, vi har riktigt kul med det, säger Sebastian.

Även om Emma och Sebastian börjar närma sig målsnöret med den stora husrenoveringen är det helt klart inte slut där.
– Vi har ju en ladugård på över 300 kvadratmeter och ytterligare ett hus på tomten. Och så hela gården så klart. Det finns många planer och tanken är ju att det här ska bli vårt boende för resten av livet, så att det kommer att bli ytterligare projekt på gården i framtiden utgår jag ifrån. Även om vi inte har samma spikade vision i exakt minsta detalj kan den ena ta initiativ och då hänger den andra med och tar rygg, säger Sebastian.

Och mycket riktigt finns många visioner.
– Jag har ju en dröm att renovera ladugården, kanske inte för att inhysa kor som förr i tiden, men åtminstone göra att ladugården får en upputsning och ser tidsenlig ut, och där integrera ett garage. Sedan ska tiden vara rätt både ekonomiskt och energimässigt, men drömmar finns, säger Emma.

Men det är inte bara ladugården som är mål för ett framtida byggprojekt, utan också huset som står på tomten.
– Vi fick ett gammalt foto av huset som var taget kring 1910/20-talet, och där stod ett gårdshus på en annan plats på tomten. Så jag har hunnit tänka tanken att vi skulle kunna bygga om det i samma stil, på den platsen det stod och integrera den gamla vedspisen som bevarats sedan den tiden. Men just nu tar vi ett projekt i taget och det där får vi tänka på längre in i framtiden, säger Emma.

En husrenovering av den magnitud Emma och Sebastian tagit sig an ställer en hel del krav både fysiskt och mentalt. Så, hur gör man egentligen för att ta sig igenom ett så pass omfattande projekt med hälsan i behåll?
– Jag tror att rätt mindset från början är viktigt –att uppskatta varje moment i renoveringen och bryta ner helheten i mindre delar. Jagar du bara slutet från dag ett tror jag inte att du kommer att må bra av en stor renovering. Och att ha lugnare dagar, bränslet kommer att ta slut snabbt om man kör full gas hela tiden, säger Emma.

Sebastian bryter in:
– Och ta hjälp! Du kanske inte vill släppa själva renoveringen till någon annan, men att köra saker till tippen, laga matlådor eller ha barnvakt om ni är en barnfamilj. Det spar så mycket tid och energi. Så mitt tips är att ta hjälp, och ta hjälp med rätt saker.

VILKA ÄR ERA BÄSTA TIPS TILL ANDRA SOM GÅR I RENOVERINGSTANKAR?
– Om ni renoverar ett gammalt hus – fuska inte. Det kan vara lätt att tänka: "Äh, vi bara målar!". Men börja med att kolla så att allt timmer är okej, att huset är friskt helt enkelt. Förarbetet är väldigt viktigt så att du inte hamnar i en sits där du måste börja om igen, vilket inte är roligt. Det är bättre för både kroppen och plånboken om det blir rätt första gången, säger Emma.

– Och ha bra grejer. Allt från verktyg och belysning till rätt kläder. Då vårt Instagram-konto växt så har vi haft turen att få samarbeta med Snickers Workwear. Det hjälpte oss att få upp ögonen för hur stor skillnaden är på att ha mjukisbyxor och den gamla målartröjan kontra ordentliga och bra arbetskläder. Så se till att ni har grejer ni kan trivas att jobba med och i under en lång tidsperiod, säger Sebastian.

TRÄNING OCH HÄLSA - ETT FYSISKT PENSIONSSPARANDE

Från att ha arbetat med Norges olympiska landslag i utförsåkning till motionärer som strävar efter att förbättra sin form, har hans passion för träning och hälsa alltid varit stor. Vi har pratat med personliga tränaren Michael Björk och fått hans bästa tips om hur vi ska träna för att inte skada oss.