Byggarbetare - håll belastningsbesvären borta med rätt hållning och träning

Vi pratade med Johanna Bergtoft, legitimerad fysioterapeut med lång erfarenhet av arbetsrelaterade skador på en av landets mest erkända fysioterapikliniker Rehabtjänst, om vilka de vanligaste skadorna är och hur de kan undvikas.

VILKA ÄR DE VANLIGASTE FÖREKOMMANDE ARBETSSKADORNA INOM BYGGBRANSCHEN?

− Det är en hel del som får problem med sina knän. Så om du har ett arbete där du står mycket på knä så rekommenderar jag att i tid skaffa knäskydd och inte vänta tills du får ont. Det är mycket bättre och lättare att förebygga besvär. Många får också besvär med ländryggen och axlarna. Besvär med axlarna drabbar oftast dem som står statiskt och arbetar med händerna över axlarna. Smärta i ländryggen är ofta hållningsrelaterat.

KAN MAN FÖREBYGGA RISKEN FÖR ARBETSRELATERADE SKADOR GENOM TRÄNING?

− Ja, det kan man nog, men då ska man träna på det som man kommer att utsättas för i sitt arbete. Att man till exempel kan ta 100 kg i benpress behöver inte betyda att man gör en bättre knäböj. Utan man kanske måste träna på att göra knäböj och samtidigt ha en korrekt hållning.

VILKA ÖVNINGAR SKULLE DU REKOMMENDERA BYGGARBETARE FÖR ATT MOTVERKA SKADERISKEN?

− Vi brukar rekommendera fria vikter och funktionell träning - att du tränar för det som du kommer att utsättas för. För de allra flesta är det viktigt med mycket benträning, exempelvis knäböj, utfallssteg och andra stegövningar med bibehållen hållning. Har du mycket benstyrka och klarar av att ta tyngden med benen så mår oftast ryggen bättre. Även korrekt träning för skuldror och axlar är att rekommendera. Det är då viktigt att du tränar på ett sådant sätt att du får ryggen med dig och har kontroll runt skulderbladen. I alla övningar är det viktigt att bibehålla hållningen och inte falla ihop.

BELASTNINGSBESVÄR ÄR MER FÖREKOMMANDE INOM BYGGBRANSCHEN ÄN MÅNGA ANDRA BRANSCHER

− Den här typen av besvär beror på att kroppsliga strukturer - alltså muskler, leder och ligament utsätts för en större belastning än vad de tål. Och det här kan vara väldigt individuellt och beror både på hur just dina strukturer tål belastning samt hur kroppsmedveten du är - vilken kroppskontroll och hållning du har. Belastningsbesvär kan förebyggas genom att vara mer medveten om sin hållning och använda bra utrustning för arbetet som utförs men även genom att ha en god fysisk funktion. För många skulle det vara bra att lära sig mer om hur kroppen fungerar och hur du ska använda den på rätt sätt.

HAR DU NÅGRA TIPS PÅ HUR ARBETSRELATERADE SKADOR KAN UNDVIKAS UNDER ARBETSDAGEN?

− Det är viktigt att ibland kunna ta en paus och förändra sin position. Statiskt arbete och belastningar ska undvikas och det är därav bra att försöka hitta variation i sitt arbete. Försök också att hitta arbetsställningar där du har belastningen nära kroppen, så att du inte behöver sträcka dig för att du hamnat långt ifrån det du arbetar med.

Klä dig rätt med funktionskläder och lager på lager

Väder och fysisk aktivitet ställer ofta hårda krav på våra kläder och för en lyckad utevistelse gäller det att ha plagg anpassade efter omständigheterna. Christoffer Rehn, produktansvarig på Craft, guidar och tipsar om hur du väljer kläder efter väder.