Välj rätt andningsskydd - skydda dig mot gaser & partiklar

Att skydda sig mot en fara som inte syns kan vara utmanande. Lägg där till att det kan vara svårt att veta vilket typ av skydd som är det rätta samt hur du använder det på korrekt sätt. Dan Svensson på Sundström, ett företag som sedan 1926 designar och i Sverige tillverkar andningsskydd i absoluta världsklass, går igenom grunderna i vad du behöver tänka på.

VEM BÖR ANVÄNDA ANDNINGSSKYDD?

− Egentligen alla som kommer i kontakt med partiklar eller gaser. Många inom byggbranschen känner idag till riskerna men det är tyvärr alltför vanligt med inställningen "jag ska bara" och man tar alltså inte riskerna på tillräckligt stort allvar. Det är mycket enklare att se de omedelbara riskerna med att jobba på höga höjder eller med något vasst verktyg medan skador på lungorna kan visa sig först 15–20 år senare.

I GRUNDEN PRATAR MAN OM TVÅ TYPER AV ANDNINGSSKYDD – FILTERSKYDD ELLER FRISKLUFT

− Jag tycker dock att man kan dela upp skydden i tre kategorier. Undertrycksmasker där du andas själv genom filtret och då kan du välja mellan halv- eller helmask. Fläktassisterat filterskydd som med en fläkt hjälper dig att dra luften igenom filtret och samtidigt ger övertryck i huvuddelen. Och den tredje är då friskluftsmasker som antingen är kompressordrivna eller så har du flaskor på ryggen. Många tror att fläktassisteradeskydd är friskluft och därmed helt säker men det är fel – det är filtrerad luft och det är en väldigt stor och viktig skillnad. Den garanterar alltså inte tillräcklig syrehalt där det behövs.

HUR BESLUTAR DU VILKEN TYP AV ANDNINGSSKYDD SOM PASSAR DINA BEHOV?

− Om det finns gaser så är det mycket viktigt att ta reda på vilken eller vilka dessa är. När du vet det går du vidare med att ta reda på om gasen går att fånga i filter och i så fall vilket. Med hjälp av Sundströms filterguide kan du få reda på bland annat denna information. Om gasen inte går att fånga i filter så är det friskluftsmask som gäller. För att skydda sig mot partiklar bör du använd partikelfilter och där finns det olika graderingar på hur mycket som släpps igenom.

DET ÄR INTE OVANLIGT ATT BEGREPPEN OCH SYFTENA MED MUNSKYDD OCH ANDNINGSSKYDD BLANDAS IHOP

− Munskydd är ett sådant som du alltid sett tandläkaren använda och det är till för att skydda andra än dig själv. Ett andningsskydd däremot är till för att skydda den som bär skyddet.

FINNS DET NÅGRA VANLIGA MISSTAG VID ANVÄNDNING AV ANDNINGSSKYDD?

− En sak som vi behöver trycka på och upprepa gång på gång är att vid användning av hel- eller halvmask så ska du inte ha skägg. Till och med en tredagarsstubb tar bort upp till 90 procent av skyddseffekten. Andra saker som många missar eller slarvar med är att rengöra skyddet regelbundet och att förvara det i ett slutet förvaringskärl.

ÄR ANDNINGSSKYDDEN BEGRÄNSADE I SITT SKYDD?

− Ja, det kan vara bra att veta att det inte finns ett allround gasfilter som filtrerar bort alla skadliga gaser helt. Syrehalten i luften är en begränsning som gäller för just filterskydd. Om den är för låg så är det endast friskluftsmasker som fungerar.

VISTAS DU I MILJÖER MED KVARTS- OCH STENDAMM MÅSTE DU BÄRA ANDNINGSSKYDD

− Ja, och detta gäller dels på grund av arbetsmiljöverket men framförallt för din egen hälsas skull. Andra miljöer där det också är mycket viktigt med skydd är inom industri där det jobbas med ytbehandling. Man ska dock alltid i första hand försöka att tekniskt bygga bort problemet med skadliga partiklar eller gaser och därefter ta till personligt skydd såsom andningsskydd vid behov.

Här hittar du andningsskydd hos oss.

Klä dig rätt med funktionskläder och lager på lager

Väder och fysisk aktivitet ställer ofta hårda krav på våra kläder och för en lyckad utevistelse gäller det att ha plagg anpassade efter omständigheterna. Christoffer Rehn, produktansvarig på Craft, guidar och tipsar om hur du väljer kläder efter väder.