SÄKERHET – EN FRÅGA OM LIV OCH DÖD FÖR FJÄLLRÄDDARE

De tar sig fram genom snöstorm och uthärdar bitande kyla. Fjällräddningen räddar liv på några av Sveriges mest svåråtkomliga platser. Rickard Svedjesten berättar mer om arbetet som fjällräddare, dess risker och vikten av bra arbetskläder.

Att vara på fjället är för Rickard Svedjesten lika naturligt och självklart som att andas. Han har vuxit upp i fjällen och blev som 18 år gammal invald i Fjällräddningen. Nu är han 49 och en av de främsta profilerna inom fjällsäkerhet och fjällräddning.

− Som fjällräddare kan jag göra skillnad. I slutändan är det en fråga om liv och död, säger han.

Rickard är insatsledare baserad i Bydalen i Jämtland och har jobbat med fjällsäkerhet och fjällräddning globalt som representant för Sverige. Han driver dessutom opinion för att få bättre villkor för svenska fjällräddare. Under året har han bland annat pratat om vikten av fler fjällräddare när intresset för vandring har ökat. Att säga att fjället är en stor del av hans liv är ingen överdrift.

VAD BETYDER FJÄLLET FÖR DIG?

− Det betyder allt. Det är där jag hämtar energin, där jag samlar mig, där jag åker på semester och där jag tillbringar det mesta av min tid.

Fjällräddningen består av drygt 400 fjällräddare som jobbar från Dalarna till Norrbotten. Det är en statlig räddningstjänst som ligger under polisen, Rickard jämför den med en deltidsbrandkår. Alla fjällräddare har ett vanligt jobb utöver fjällräddningen och bor lokalt.

− Vi täcker en yta som är längre än Alperna. Våra största utmaningar här i Sverige är kylan, mörkret och avstånden.

Under både sommaren och vintern åker fjällräddarna på uppdrag som till exempel kan handla om att ta hand om en person som brutit ett ben uppe på fjället, söka efter en person som gått vilse eller hjälpa vid en skoterolycka. De olika enheterna sköter själva rekryteringen och alla fjällräddare går en grundutbildning där man bland annat lär sig mer om första hjälpen, snö och laviner och radiokommunikation. För att bli fjällräddare krävs vana av att färdas i fjäll och terräng och god lokalkännedom om området där man arbetar. En del fjällräddare har dessutom specialistkunskaper så som att arbeta vid branta stup eller klippor och i grottor.

− Vi är den enda blåljusenhet som aldrig har någon backup. Polisen och räddningstjänsten kan ringa efter en till bil men på fjället är vi helt själva. Därför är det otroligt viktigt att gruppdynamiken fungerar.

Med djup snö, dålig sikt, hårda vindar och svår terräng är arbetet som fjällräddare kopplat till flera säkerhetsrisker. För att minimera riskerna övar Rickard och hans kollegor mycket på olika scenarion – men varje uppdrag innebär trots allt risker.

− Det händer i princip aldrig att vi inte åker ut på ett larm. Men säkerheten för fjällräddarna är prio ett, säkerheten för den skadade är prio två. Det innebär att vi måste ha den bästa utrustningen och kläderna man kan tänka sig, säger han och fortsätter:

− När vi var ute för någon vecka sen var det 26 minusgrader. Vi kör dessutom skoter och då slår kylan ännu mer mot våra kroppar. Vi måste ha bra kläder, om vi inte har det finns risken att vi fryser, får köldskador och helt enkelt inte kan utföra vårt jobb.

VILKA EGENSKAPER LETAR DU EFTER NÄR DU VÄLJER ARBETSKLÄDER?

− Vi letar framför allt efter bra kvalitet. Kläderna ska även vara utprovade av oss fjällräddare som vistas i den här miljön sommar som vinter. Sedan är det viktigt att plagget passar ordentligt. Man ska vara bekväm i kläderna, även om jag ibland ser ut som en Michelingubbe behöver jag ha rörlighet.

Fjällräddningen har inlett ett partnerskap med Helly Hansen och Rickard är sedan ett halvår tillbaka ambassadör för företaget. Ett partnerskap med fjällräddarna är attraktivt och valet togs med omsorg.

− Helly Hansen anpassar sig efter våra behov och har en lång och gedigen tradition av kvalitet. Alla fjällräddare som jag har pratat med är väldigt bekväma i Helly Hansen.

FINNS DET NÅGOT SÄRSKILT PLAGG SOM DU OFTA ANVÄNDER I JOBBET?

− Jag använder personligen mycket skalkläder i mitt jobb. Det märks att man på Helly Hansen har jobbat i många år med den här typen av kläder. Passformen är perfekt och alla saker, från huva till fickor, är genomtänkt för oss yrkesmän och -kvinnor.

FAKTA

Namn: Rickard Svedjesten.

Gör: Insatsledare i Fjällräddningen och vd i Bydalen.

Familj: Gift, tre barn och en schäfervalp.

Aktuell: Driver Svenska Fjällräddningens frågor mot staten för att få förbättrade villkor för svenska fjällräddare.

VARSELKLÄDER FÖR ETT SÄKRARE ARBETE

Varselkläder gör att du syns i mörka och dunkla miljöer samt att du kan känna dig trygg på jobbet. Men hur funkar det egentligen? Och hur väljer man rätt plagg? Work & Wear guidar dig till det viktigaste att veta om varselplagg.