VARSELKLÄDER FÖR ETT SÄKRARE ARBETE

Varselkläder gör att du syns i mörka och dunkla miljöer samt att du kan känna dig trygg på jobbet. Men hur funkar det egentligen? Och hur väljer man rätt plagg? Work & Wear guidar dig till det viktigaste att veta om varselplagg.

Tobias Rantzén är Commercial Offer and Development Manager på Snickers Workwear och ansvarar för företagets kommersiella utbud. Han berättar att varselkläder främst används av de som jobbar inom bygg, väg och järnväg.

− Man behöver varselkläder när man ska synas.

Det är arbetsgivaren som tillsammans med skyddsombudet gör en riskbedömning och bestämmer vilken typ av varselkläder man ska bära.

Varselkläder har en högfluorescerande färg som gör att du syns i dunkel miljö, så som i gryning eller skymning, och i dimma eller dis. Dessutom har varselkläder reflexer som gör att du syns i mörker.

− Det är viktigt att synas ordentligt och kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Tobias.

Varselplagg kommer i tre olika färger: gul, orange och rött. Valet av färg på kläderna beror på vilken bransch du jobbar inom. Gult används ofta inom bygg och på vägar och orange används på järnväg och inom snöröjning eftersom den orange färgen ger en bättre kontrast mot snön. När det kommer till den fluorescerande effekten pratar man om luminositet, där gult ger bäst effekt och rött sämst.

Kläderna delas in i tre olika klasser enligt en standard som heter EN ISO 20471, där klass 3 ger bäst synlighet. Vilken klass du ska använda bestäms av arbetsgivaren och skyddsombudet. För att uppfylla standardkraven måste plaggen ha en viss yta som består av fluorescerande och reflekterande material. Det kan ibland räcka att ett av plaggen tillhör den klass du ska bära men det är inte alltid så enkelt som att 1 + 2 = 3, allt beror på hur stor ytan på de fluorescerande och reflekterande materialen är.

VAD ÄR BRA ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN BÄR VARSELKLÄDER?

− Att ha jackor och liknande plagg stängda för att få ut det mesta av funktionen. När jackan är öppen bryter du reflexbandet. Sedan ska du tänka på att ha rätt klass på plaggen beroende på arbetsuppgift, välj färg beroende på bransch och tänk på vilket klimat du kommer att jobba i; kyla, värme eller regn.

Varselkläder blir mindre effektiva när de är smutsiga, så tänk på att följa tvättråden – och tvätta ofta.

− Om du gör det och sköter ditt plagg så håller det längre. Det är viktigt att de är hela och rena så länge som möjligt. Vi tror att varselplagg ofta byts ut för sent och ser många personer med smutsiga hi-vis kläder.

När varselplaggen är så pass smutsiga och slitna att de inte längre fungerar är det dags att byta ut dem.

− Testa dem på arbetsplatsen. Utslitna reflexer är en indikator på att plagget bör bytas ut.

Fakta

Tobias Rantzén Commercial Offer and Development Manager.Ansvarar för Snickers kommersiella utbud. Tobias har en bakgrund inom inköp/produktion och utveckling hos Fjällräven och H&M.

SÄKERHET – EN FRÅGA OM LIV OCH DÖD FÖR FJÄLLRÄDDARE

De tar sig fram genom snöstorm och uthärdar bitande kyla. Fjällräddningen räddar liv på några av Sveriges mest svåråtkomliga platser. Rickard Svedjesten berättar mer om arbetet som fjällräddare, dess risker och vikten av bra arbetskläder.