Maximerad rörlighet, bra passform och hållbara materialval präglar Helly Hansens produktutveckling. I framtiden hoppas man kunna ta fram kläder där membranet läser av hur mycket ventilation som behövs, och i vilka situationer.
Andreas Pohl-Larsen arbetar som Product Director på Helly Hansen Workwear. De senaste fem åren har han varit ansvarig för produktionen för arbetskläder globalt, där hans arbete innefattar att hitta trender, utveckla produktionen och styra produktionsteamet mot framtiden och deras uppsatta mål. Under samma period har han sett ett stort fokusskifte mot ökad komfort.
– Vi vill ha mer stretch och tunna material som ger lättare produkter och som gör det enklare att använda plaggen genom en hel arbetsdag. Idag ser vi mer och mer att det inte är någon större skillnad på arbetskläder eller vardagskläder, det är inte konstigt att ha på sig arbetsbyxorna efter arbetet eftersom byxorna blivit så pass behagliga, fina och har en bra passform. Det är något jag tror kommer att fortsätta utvecklas inom de närmaste åren, säger Andreas Pohl-Larsen.
Även de miljömässiga aspekterna av ett platt utvecklas i rask takt, menar Anders.
- Man ska inte behöva kasta sina arbetskläder efter tre eller fyra månader. Vi vill kunna utveckla produkter som varar upp till ett år om inte längre.
En av de främsta utmaningarna är de personliga preferenserna. Någon vill ha ett par byxor som är smala och andra vill gärna ha en byxa som är större i modellen.
– Vår Kensington-byxa har en smalare passform och är mer modern i linjerna, men önskar man en större passform väljer man en Oxford-byxa. På det sättet kan man hitta sina egna preferenser och funktioner utan att det går ut över vare sig kvalitet eller livslängd.
För cirka tio år sedan var slitstyrka en av de viktigaste faktorerna vid valet av arbetskläder. Då var metervarorna styva, medan 4-vägsstretch idag är näst intill en standard.
– Det är nästan ett krav att ett par arbetsbyxor ska vara lika bekväma som ett par vanliga jeans eller mjukisbyxor. Den största utvecklingen och utmaningen har varit att hitta 4-vägsstretch på metervara som klarar att vara i en arbetsmiljö.
Framtidens teknologi öppnar upp för ytterligare möjligheter till utveckling inom området arbetskläder.
– Med teknikens hjälp kommer vi förhoppningsvis att kunna utforma membranet i jackor så att de kan läsa av utvändiga och invändiga parametrar. Exempelvis att när du svettas eller blir varm så kan jackan läsa av det och öppna membranet så att det ventilerar bättre, eller tvärtom. Om det regnar ute kan jackan läsa av det och snabbt ställa om så membranet blir tätare. Vi får på så sätt en anpassningsbar jacka som arbetar med våra konsumenter och som gör arbetsdagen bättre. Möjligheterna är oändliga, Andreas Pohl-Larsen.
Våra produkter från Helly Hansen Workwear hittar du här.